Eibarko euskara hiztegia
berakatz
(bedekatz, berekatz).
iz.
(
TE).
Ajo.
(
Allium sativum).
Bedekatza, urte guztirako laiñ hartzen genduan ortuan. / Tomábamos en la huerta, ajos bastantes para todo el año. /
Berakatz-zopak asmau zittuana, makiñatxo baten esker onak merezi dittuan gizona. / El que inventó las sopas de ajo, hombre que merece el agradecimiento de no pocos.
berakatz-atal.
iz.
(
TE).
Diente de ajo.
Berakatz-atal bat igarixan, gatza eta orixo tantanen bat; irakiñ eraiñ urari, eta hor berakatz-saldia. / Un diente de ajo nadando en el agua, sal y alguna gota de aceite; hacerlo hervir y hé ahí el caldo de ajo.
berakatz-buru.
(berakazburu).
iz.
(
TE).
Cabeza de ajo.
Ikubilla lezkotxe berakatz-buruak eitten ziran gure aittan ortuan. / Cabezas de ajo como puños se criaban en la huerta de mi padre.
berakatz-landara.
iz.
(
TE).
Planta del ajo.
Berakatz-landarak eta beste landara batzuk be bai, piskat etzinda jarri bihar izaten dira. / Las plantas del ajo, como otras hortalizas, hay que plantarlas acostadas a tierra.
berakatz-salda.
(berakasalda).
iz.
(
TE).
Caldo de ajo.
Negu eta uda, berakatz-saldia goizeko zortziretan gosari letz. / Invierno y verano, caldo de ajo a las ocho de la mañana a título de desayuno.
berakatz-txorta.
iz.
(
TE).
Ristra,
manojo de ajos.
Berakatz-txortia lepotik behera, nafarrak Sanfermiñetan. / Una ristra de ajos al cuello, los navarros por San Fermín.
berakatz-zopa.
(berakazopa).
iz.
(
TE).
Sopa de ajo.
Errondarixen legia, azkenengo tabernan berakatz-zopak ein goizaldera. / Costumbre de los trasnochadores, hacer sopas de ajo en la última taberna del recorrido hacia la madrugada.