Eibarko euskara hiztegia
ardau
[ardo]
(ardao).
iz.
(
TE).
Vino.
Ardauak, esaten eban batek onak eta hobiak dirala bakarrik. / De los vinos, decía uno, que sólo había buenos y mejores. /
Perretxikutara, erbittara, ardautara, dirutara. /
Koño, koño! Ura eraten dot oin sarri! Mediko batek ur asko erateko esanda nago! Ura, koño! Lehen ardau baltzori be bastante! Baltzori be... eta oin ura! [barrez]. Sardauan ez giñan enpeiñau, ardaue nahitxuago! Sardaua maskala zan biharrerako! Maskala!.
ardau baltz.
[ardo beltz]
.
iz.
(
TE).
Vino tinto.
Eibarren gehixen eraten dana, ardau baltza, Rioja aldietakua. / Lo que más se toma en Eibar es el vino tinto de las tierras de Rioja.
Ik.
ardau nafar.
Ardau nafar baiño gehixago erabiltzen da ardau baltz.
ardau bisdun.
[ardo bisdun]
(ardau-bitsadun).
iz.
(
TE).
Vino espumoso.
Ittotzeko beste, ardau-bitsaduna eran genduan egun hartan. / En aquel día bebimos vino espumoso, bastante para reventar.
Eibarren ez da asko erabiltzen.
ardau gozo.
[ardo gozo]
.
iz.
(
TE).
Moscatel,
vino dulce.
Malagako ardau gozua, hildakuak biztutzeko pozgarrixa daben erarixa. / El moscatel de Málaga es una bebida que tiene alegría como para resucitar los muertos.
ardau kiñau.
iz.
(
NA).
Vino quinado.
Ardau-gozua, ero ardau-kiñaua be, onak dia.
ardau nafar.
iz.
(
TE).
Vino tinto.
Eibarren gehixen eraten dana, ardau nafarra, Rioja aldietakua. / Lo que más se toma en Eibar es el vino tinto de tierras de Rioja.
Ik.
ardau baltz.
Gaur egunian Riojako ardau baltzari ez jako ardau nafarra esaten.
ardau zuri.
[ardo zuri]
.
iz.
(
TE).
Vino blanco.
Hamarretakua, ardau-zurixakin.
ardau-jan.
iz.
(
TE).
Comida en donde se bebe mucho vino.
Zurrutian ibiltzeko atxakixan egitten dan janaldixa (EEE). / "Expresión equívoca que se dice cuando se toma pretexto de alguna cosa nimia para beber y embriagarse" (TE, 150).
Atzo erbixa ekarri dau Polak, eta gaur ardau-jana dabe Eperranian lagun guztiak. / Ayer Pola trajo una liebre, y hoy todos sus amigos tienen una comilona de vino en casa de Eperra.